2015. november 19., csütörtök

Bizalom

"Aki megbízhatóban bízik, bizalmával bizonyára nem bízta el magát!"- áll az Ezeregyéjszaka meséiben. 


Felmerült a héten a bizalom kérdése, éppen az ékszerekkel kapcsolatban. Támadt néhány gondolatom (először inkább indulat...), és ha már mesélünk, akkor ahogy Shrek mondaná: "Jobb kint, mint bent."
Rosszul esett, de megértem. A következő történt: megkeresett valaki (vendégként a Meskán) és rendelt tőlem valamit, amit én el is készítettem és elnyerte a tetszését, meg is vásárolta. Majd felhívott. Elnézést kérek mindenkitől, tudom, hogy a Meskán ez a szabály, meg kellett adnom a telefonszámom, de... szóval meg van adva email is, ami direkt az ékszerek miatt született, csak erre használom, szerintem jól működő fóruma a kapcsolattartásnak. A telefon nem annyira, munkaidőben sem, hétvégén sem. És nem is mindig veszek föl ismeretlen számokat. És sajnos nem is mindig vagyok kedves, mondjuk az év (egyik) legsűrűbb időszakában, annak a legsűrűbb napján a munkaidő kellős közepén egyáltalán nem. Pedig tudom, hogy  a vonal másik végén lévőnek hiányosak a háttérismeretei a napi beosztásomat illetően, de akkor is. Illetve akkor sem.

 Nem is ez volt a baj. Hanem az, hogy nem volt elég meggyőző a 218 pozitív értékelésem Meskán valakinek, aki frissen regisztrált, és bár levélben már megírtam, telefonon is meg kellett erősítenem, hogy igen, előre kell fizetni. És akkor elhangzott a kérdés: "Ne haragudj, de honnan tudjam, hogy ha elutalom neked a pénzt, akkor te postázod a könyvjelzőt?" Itt majdnem kiesett a telefon a kezemből, nem is értettem elsőre. Csak annyit tudtam mondani, hogy "figyelj, sehonnan. Lehet, hogy nem. De ha én elküldöm, honnan tudjam, hogy te ki fogod fizetni?" Ez talán meggyőző volt, sínre tettük a dolgot, ma el is küldtem. Ez egy bizalmi játék. Vagy elhiszed, vagy nem. Ha nem, az sem baj, akkor nincs dolgunk egymással. Ha igen, az megtisztelő és nem élek vissza vele. 

Tényleg értem a kérdést és tudom, hogy nehéz rábízni valakire ismeretlenül a pénzed. Én sem mindig teszem szívesen, néhány éve jól megégettük magunkat egy (ezekhez képest jóval) nagyobb összeggel, kétszer is meggondolom, kinek utalok előre. Rengeteg módja van, hogy utánanézzek az eladónak, főleg az ilyen oldalakon. Mondjuk elolvasom az értékeléseit. Megnézem, mióta van fönt. Nem sorolom. Inkább azt, miért lehetsz benne biztos, hogy elküldöm, amit megrendeltél vagy kiválasztottál. 

1. Nekem fontos, hogy jó kép alakuljon ki rólam. Egyrészt végtelenül hiú vagyok, másrészt ez üzlet. 

2. Nem ez az első karácsonyom, az első évem sem (nem is a második vagy a harmadik...), hogy ezzel foglalkozom. És nem is akarom, hogy ez legyen az utolsó. Hülye lennék eljátszani azt a rengeteg bizalmat, amit kapok tőletek. 

3. Nincs szükségem 649 könyvjelzőre. Fülbevalóra sem, karkötőre sem, semmire. Miért tartanám meg, amit te kértél? 

4. A Facebook-oldalamon Niki nagyon pontosan megfogalmazta, miért előlegezi meg a bizalmat: "ha logikusan gondolkodok, ő is költ, hiszen az alapanyag már költség. Ha a szívemmel gondolkozok, akkor sem, hiszen neki az alkotás öröm, és ha nekem készül az nekem is öröm."
Ennél jobban én sem tudom. Nagyon szeretek nektek ékszereket csinálni, madarat lehet velem fogatni, ha kapok egy képet vagy egy levelet, amiben megírjátok, hogy hordjátok, szeretitek, vagy hogy örült, akit megajándékoztatok vele. Teli vagyok fogott madarakkal. És szerencsére elég sokszor lábadhat könnybe a szemem, mikor egy-egy menyasszony is képeket küld. Tényleg boldogság. 

5. Ez csak zárójeles és nem is fontos. De nagyon sokszor előfordul, főleg régi vevőknél,  néha ismeretleneknél is, hogy ha kész vagyok, elküldöm, és fizet, ha tud. Mindegy, mikor. De ami nekem fontos: ez az én döntésem, én ajánlom föl. (Általában ezt megelőzi egy kérés, hogy mondjuk csak a hónap közepén küldjem, akkor tudják fizetni. Nem, elküldöm, ha kész, használja addig is örömmel, úgyis rendezzük, nem kérdés.) Egy percig sem érzem ilyenkor, hogy bármit is kockáztatok, soha. 

Ha nem használunk ilyen nagy szavakat, mint bizalom meg tisztelet, meg hasonlók,  akkor is egyértelmű számomra. Ez egy üzlet, mindkét fél vállal valamit és azt teljesíti. Ilyen egyszerű. Így tiszta játék. 


A képek forrása a demotivalo.net és a Pinterest. 

3 megjegyzés:

  1. Szerintem nagyon szépen, higgadtan megfogalmaztad ennek az egésznek a lényegét.

    A legtöbb helyen azonban előre kell utalni az eladónak - pl. ebayen, bár ott "véd" a paypal, nem tudom Meskán ez hogyan zajlik pontosan, mert nem vagyok benne járatos.

    Ugyanakkor meg tudom érteni a bizalmatlanságot is, mert nem tudhatjuk, hogy neki egy-egy tárgya ennyi ideig kellett spórolnia.

    Panka fontos, hogy ez a bizalmatlanság nem Neked, mint Pankának szól, hanem általánosságban a világnak. Szerintem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt mondta egyszer egy ismerősöm, az a baj, hogy egyénekben gondolkodom és nem a tömeget látom, hanem lebontom egyes emberekre. Én csak így tudok működni.:)

      Törlés
    2. Ha egyből bizalmatlanul állnánk mindenkihez, az nekem kicsit olyan, mint ha mindig a legrosszabb lehetőségre készülnénk föl. Úgy meg mi értelme az egésznek? :)

      Törlés