2016. október 24., hétfő

Ganésa

Nem tudom, említettem-e már (szerintem igen), hogy főiskolás koromban Kriszta barátnőmmel az egyik kedvenc előadásunk Tóth-Soma László Hinduizmusa volt. Olyannyira, hogy nem volt kérdés, hogy a következő félévben a Buddhizmus is bekerül a felvett tárgyak közé. Borzasztóan sok köze volt ahhoz, amit egyébként tanultunk, de sokkal jobban érdekelt, mint a közgazdaságtan vagy a politológia. Amiket egyébként szintén föl kellett vennünk "általánosan művelő" tárgyként, de szerintem egy kezemen meg tudom számolni, hány politológia előadáson (vagy szeminárium volt???) voltam, a közgázhoz meg biztosan nem kell egy kezem sem. (Ez valószínűleg feltűnt a tanárunknak is, mert ha jól emlékszem, mindenki megajánlott jegyet kapott, hármunknak valahogy mégis vizsgázni kellett... akkor láttam azt a pasit életemben először! :) ) 
Na mindegy is, épp csak egy mondat erejéig akartam megemlíteni a hihetetlen műveltségemet (nem a közgazdaságtan terén), hogy aztán szépen rátérhessek a mai karkötőre. Ami lehetne egy sima elefántos karkötő is tigrisszemmel és hegyikristállyal, de inkább a Ganésa nevet kapta a keresztségben (képzavaros napom van, na...:) ) 
Wiki barátnőm ezt írja Ganésáról (aki a mi fülünk számára nőinek hangzó neve ellenére férfi): 
Ganésa elefántfejű embertestű istenség, az egyik legismertebb alakja a hindu  pantheonnak. Ábrázolása Indiában és Nepálban mindenhol fellelhető, szinte mindegyik hindu szekta rendkívül tiszteli.
A vállalkozások isteneként ő az, aki elhárít minden akadályt egy induló üzlet, utazás, próbálkozás elől, mivel a Kezdetek és az Akadályok Urának tartják  A tudományok és művészetek védnöke, valamint az értelem és a bölcsesség istene. Rítusok és szertartások kezdetekor imádkoznak hozzá és levelek írásánál hívják segítségül. 
Ganésa állati járműve Musak (egy patkányszerű lény).
Elefántfejének története több változatban ismert. Az egyik szerint Párvati akkor szülte Ganésát, amikor férje, Siva távol volt, így a fiú nem ismerte az apját. Egy alkalommal, amikor Párvati fürdött, Ganésa őrködött. Ekkor érkezett meg Siva, és Párvatihoz akart menni, de Ganésa (mivel nem ismerte fel az apját) ezt nem engedte meg. Siva haragra gerjedt és levágta Ganésa fejét. Amikor rájött, hogy a saját fiát ölte meg, fogadalmat tett, hogy az első állat fejét rakja fia testére, és ez történetesen egy elefánt  volt.
Vállalkozások segítése, akadályok elhárítása, tudományok, művészetek... szereznem kell egy szobrot, azt hiszem! 
A tigrisszemről is essen néhány szó, régen volt már ebből a kőből készült ékszer a blogon (is): 
Védelmet nyújtó kő, talizmánként hordták átkok ellen.  Megkönnyíti a célok megvalósítását, segít felismerni belső erőtartalékainkat. 

Segít leküzdeni az önértékelési zavarokat, az önbírálatot, felszabadítja  a kreativitást, a tehetséget .
Lehetővé teszi, hogy semmi ne kerülje el a figyelmünket. Segít összegyűjteni a felbukkanó információkat, és megtalálni közöttük az összefüggéseket. Előmozdítja a dilemmák és a belső konfliktusok megoldását, főleg azokat, amelyeket a hiúság és a csökönyösség idéz elő. 



Forrás: Wikipédia, http://prananadi-miskolc.hu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése